2017 Schedule

  1. Day 1
  2. Day 2
  1. 09:45 - 10:00 (15 minutes)

    Chair's welcome and introduction to the Young Leaders Experience

    Read more

    Learn what the event is all about and understand how you can get the most from the Young Leaders Experience and Annual Conference.

  2. 10:00 - 10:30 (30 minutes)

    Break the ice: share your hopes and dreams

    Read more

    To get to know each other, we will ask delegates to share a picture of their hopes, dreams and aspirations. Either from their career in the sector, life more generally or what they will achieve at the Young Leaders Experience.

  3. 10:30 - 11:30 (1 hour)

    Confidence-building and presentation skills workshop

    Read more
    • Improving your communication skills to be more credible and make your voice heard in meetings
    • How to deliver more dynamic presentations and boost your personal impact
    • Being more engaging and memorable
    • Building the confidence to be able to challenge upwards – we promise they will respect you for it
  4. 11:30 - 12:00 (30 minutes)

    Refreshments and networking in the Housing Exhibition

  5. 12:00 - 13:00 (1 hour)

    Influencing and networking

    Read more
    • Leveraging your influence to raise your personal profile, the reputation of your organisation and the sector.
    • Influencing the influencers – identifying who and how to influence with impact.
    • Understanding the power of networks in housing.
    • How to build and use personal networks to drive business success and career development.
    • Building your personal brand.
    • A practical guide to developing your networking skills.
    • Using social media to grow and actively communicate with your network.
  6. 13:00 - 14:00 (1 hour)

    Lunch and networking in the Housing Exhibition

  7. 14:00 - 14:30 (30 minutes)

    Becoming a transformative leader

    Read more
    • Examining the attributes of transformational leadership.
    • Leading through transformation and change.
    • Fostering innovation and new ways of working.
    • Carving out protected time for strategic thinking.
    • Understanding the importance of culture and how leaders can set culture.
  8. 14:30 - 15:15 (45 minutes)

    Learning from leaders

    Read more

    A range of leaders will share their insights, letting you know the secrets they wished they’d known when they were young leaders themselves. You will hear from established housing association leaders, an up and coming leader and recent winner of the 24 Housing Young Leaders competition. Finally, you will hear from an inspirational out of sector leader, delivering a different perspective on what it takes to deliver success.

  9. 15:15 - 15:45 (30 minutes)

    Refreshments and networking in the Housing Exhibition

  10. 15:45 - 16:45 (1 hour)

    Safeguarding the sector: why talent development is essential to organisational stability

    Part of Annual Conference

    Read more
    • Understanding the skills required by new business models.
    • Exploring what the sector can do to highlight the innovation.
    • Using apprenticeships to bring talented young people into the sector.
    • Making the business case for talent development – learning from the best.
    • Battle Royale! Future leaders versus the present.
  11. 16:45 - 17:15 (30 minutes)

    Managing people effectively

    Read more
    • Management versus leadership – what’s the difference?
    • Talent management and succession planning.
    • Understanding delegation and empowerment.
    • Exploring the principles of staff engagement.
    • Creating a coherent narrative for change and learning how to foster ownership of change and bring people with you.
  12. 17:15 - 17:45 (30 minutes)

    Demystifying housing finance

    Read more
    • Understanding how financial flows work within housing associations and how finances are regulated.
    • Exploring the role of treasury, audit and risk management committees.
    • Examining the funding and housing investment landscape.
    • Forecasting and budgets.
    • Finance skills for non-financial managers.
  13. 17:45 - 17:45 (1 second)

    Drinks reception in the housing exhibition followed by regional drinks receptions